Bitcoin sau banii digitali

$(KGrHqZ,!roFDjw55i)HBQ+uO6lqJg~~48_20

Moneda digitala a fost introdusa in 2009 de un dezvoltator (sau grup) cu pseudonimul  Satoshi Nakamoto. Un bitcoin este divizat in 100 milioane de unitati mai mici numite satoshis. Autointitulata “moneda virtuala transferata in mod direct de la o persoana la alta”, aceasta vrea sa ocoleasca rolul pe care bancile le au in mijlocirea schimburilor.

Teoretic,nu mai trebuie sa apelezi la o banca. Exista o retea colectiva de indivizi care detin o baza de date cu numarul de BTC pe care il are fiecare utilizator si ce tranzactii efectueaza fiecare. In circulatie sunt 21 de milioane BTC. In 27 februarie 2013, moneda Bitcoin a atins un nou record in raport cu dolarul american, ajungand sa valoreze 32 de dolari.

Moneda digitala este folosita de americani pentru a cumpara aproape orice, de la servicii de blogging la briose. Practic, asta inseamna ca milioane de dolari sunt tinuti in Bitcoin. Ideea de “e-money” atrage mai ales datorita faptului ca depaseste fortele oamenilor in costume care au controlat tot sistemul pana in momentul actual. Ceea ce alimenteaza acest trend este faptul ca nu exista reglementari guvernamentale asupra BTC-ului , deci nici un guvern nu poate sa-l produca intr-o cantitate mare si sa conduca astfel la inflatie.

bitcoin-accepted-4ef21ec-intro-thumb-640xauto-28735-4f50572-intro

Bineinteles ca exista motive de ingrijorare pentru utilizatorii acestei monede. In primul rand ea nu este acceptata ca modalitate de plata legala. In New York a existat o frauda estimata la 250.000 dolari, echivalentul in BTC. Deoarece tranzactiile nu necesita ca utilizatorii sa-si dea datele personale, fiind nevoie doar de un  IP, exista un risc foarte mare de frauda si exista ingrijorari cu privire la spalarea banilor.

In ultimul an, moneda a devenit acceptata ca modalitate de plata pe internet de tot mai multe firme, iar Franta a acordat recent permisiunea concepului Bitcoin de a actiona ca o banca reala.

Ramane sa vedem daca in perioada ce urmeaza, guvernele nationale se vor simte amenintate de aceasta moneda si o vor scoata total in afara legii sau vor decide sa falimenteze  bancile si vor accepta BTC ca modalitate de plata.

Update: Aprilie a fost o luna cu mari fluctuatii pentru Bitcoins, urcand la valori de peste 250 $, pentru ca a doua zi valoarea sa  inceapa sa scada tragic. Cat e de sigura investitia in Bitcoins?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s