Baterii mai puternice si care se incarca mai repede

baterii

Noile smartphone-uri au o multitudine de aplicatii si sisteme de operare, iar companiile se intrec in a patenta noi tehnologii: ecrane flexibile, camere mai performante , design mai atragator, etc.  Cea mai mare problema care exista in momentul actual in dezvoltarea tehnologica o reprezinta bateriile.

Sa nu uitam ce probleme a avut iPhone 5 cu durata de viata a bateriei. Indiferent de device, bateria te va tine doua zile, in cel mai bun caz, si maxim o zi, daca ii folosesti  o mare parte din functii. Deja este un ritual ca seara sa-ti pui telefonul la incarcat, asta sa nu mai vorbim de viteza de incarcare de pe USB.

Ei bine, cercetatorii de la Universitatea de Illinois, au dezvoltat o noua baterie lithium-ion care este, conform spuselor lor, de 2000 de ori mai puternica decat bateriile asemanatoare, si se incarca de 1000 de ori mai repede. Si nu, nu am gresit eu atunci cand am scris cifrele: de 2000 de ori mai puternica si se incarca de 1000 de ori mai repede! Asta daca va vine sa credeti.

Explicatia consta in faptul  ca, bateria celor de la Illinois are o puterie mai mare decat cea a unui supercondensator, si o energie comparabila cu cea a bateriilor nickel-zinc si lithium-ion.  Pana acum , ori aveai parte de putere, ori de energie, dar niciodata, mari cantitati din amandoua simultan.

Ce ar insemna asta?

Device-urile  wireless care ar avea aceasta baterie ar putea transmite semnalul de 30 de ori mai repede, sau mai util, gadget-urile ar avea o baterie de 30 de ori mai mica. Asta doar ca sa ne limitam la gadget-urile pe care le utilizam noi. Dar ar face minuni in domeniul medical, sau lasere, sau pentru masinile de Formula 1, de exemplu. Pana sa poata fi folosita aceasta tehnologie, va mai trece ceva timp, Universitatea din Illinois trebuind sa dovedeasca ca aceasta tehnologie este sigura , iar costurile procesului de productie  sunt acceptabile pentru productia comerciala.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s